Tratamentul bolilor și afecțiunilor care apar la țesuturile de susținere a dinților
E timpul să zâmbești cu stil - gingiile tale îți vor mulțumi!
Parodontologia reprezintă o ramură a stomatologiei care se concentrează pe sănătatea țesuturilor de suport ale dinților, inclusiv gingiile și osul alveolar. În limbaj familiar, atunci când ne confruntăm cu probleme precum sângerarea gingiilor, retracția lor, respirație urât mirositoare, modificarea poziției dinților ca urmare a pierderii suportului lor sau chiar mobilizarea (instabilitatea) acestora, spunem că suferim de parodontoză, sau boală parodontală.
De la ce pleacă toate acestea? Răspunsul arată către placa bacteriană, care este o peliculă bacteriană subțire ce se depune pe suprafața dinților în permanență, și pe care o îndepărtăm prin periajul zilnic. Însă oricât de conștiincioși am fi în îngrijirea dentară personală, în lipsa igienizărilor profesionale periodice la medicul stomatolog, placa bacteriană nu poate fi îndepărtată complet, favorizând astfel depunerea tartrului.
Depozitele de tartru devin un mediu propice pentru iritarea gingiilor, erodează și sensibilizează țesutul moale din jurul dinților creând ‘pungi’ parodontale. Practic, în acest spațiu se acumulează resturile alimentare și bacterii din flora bacteriană bucală.
În lipsa unui tratament stomatologic adecvat, complicațiile parodontozei pot conduce la distrugerea iremediabilă a structurilor de susținere a dinților și, în final, la pierderea dinților (fie pe cale naturală, fie prin extracție). Atunci când gingiile sângerează în timpul periajului dentar, bacteriile din cavitatea bucală pot pătrunde în fluxul sangvin și sunt transportate la celelalte țesuturi ale organismului. Astfel, parodontoza nu mai este o chestiune ce ține exclusiv de cavitatea bucală, ci crește riscul deteriorării organelor vitale și periclitează sănătatea pacienților pe multe alte planuri, mai ales în cazul diabeticilor sau a celor cu boli respiratorii ori cardiologice.
Specialiștii noștri dispun de experiența și tehnicile necesare pentru a gestiona afecțiunile parodontale încă din stadii incipiente, minimizând disconfortul pacientului. Cu toate acestea, acolo unde nu există tratamente alternative, intervențiile chirurgicale și pregătirea pentru înlocuirea dentiției pierdute sunt realizate în cele mai optime condiții.